onsdag den 11. januar 2012

Løbetilsanalyse

I dag har jeg fået lavet en løbestilsanalyse hos Hillerød Fysioterapi Center.

Den primære årsag var at jeg godt kunne tænke mig en uvildig og ikke salgsafhængig vurdering af mit behov for pronationsstøtte, især efter mit seneste par løbesko, som så rigtige ud på filmen i løbebutikken, men som bare har føltes helt forkerte ude på løbeturene.

For år tilbage havde jeg problemer med en skævhed i bækkenet og jeg dyrkede gymnatisk og lavede løjerlige øvelser i nogen tid og så gik symptomerne væk og jeg har ikke rigtigt tænkt over det siden - jeg troede måske det var gået væk - men fysioterapeuten så det ret hurtigt og selvom han heldigvis mente jeg virkede fint bevægelig og smidig, så slår skævheden igennem i den måde jeg løber på.

Da han sagde det - og jeg selv kunne se det på den film han optog - gav det forklaringen på de småting jeg har stiftet bekendtskab med på ømhedsfronten, for det var tydeligt at se de lidt uheldige belastninger. Man kunne faktisk se skævheden helt op i skulderen, jeg bevæger den ene side lidt stift i forhold til den anden.

Heldigvis var der ikke mange ting at rette på og jeg er godt hjulpet med det styrketræningsprogram jeg fik med derfra. Det ligner lidt det jeg laver i forvejen bare med flere gentagelser og variationer.

Dagens store aha-oplevelse var dog at løbe i strømpesokker på løbebåndet.
SÅ kan man sørme mærke hvordan man sætter fødderne i underlaget og jeg er meget overrasket over hvordan mine ben helt af sig selv ændrede på løbestilen og fandt den mindst belastende måde at løbe på. Det var ikke sådan at jeg lige skulle hamre hælen i underlaget først for at opdage at det ikke var så smart, det undgik fødderne helt af sig selv.
Jeg tror faktisk ikke jeg KUNNE have landet på hælen, selv hvis jeg havde forsøgt.
Jeg var ellers mildest talt noget skeptisk overfor at skulle udsætte mine ben for barfodsløb uden forudgående tips til hvodan mn skulle gøre, men min krop vidste præcis hvordan den skulle gøre.
Det føltes fuldstændigt fantastisk, selvom jeg var lidt forskrækket over projektet inde i hovedet.
Jeg løb 6-800 meter i strømpesokker med 10 km/t og jeg var helt trist over at skulle snøre skoene på bagefter.

Så løb jeg lidt - stadig ret langsomt - i mine almindelige New Balance løbesko og til sidst i mine Ecco Biom som jeg elsker, men som jeg ikke har løbet i, siden jeg fik et lille vrid i anklen i sommers og blev ved med at være øm indtil jeg skiftede til de almindelige New Balance løbesko.

Fysioterapeuten, der ikke lægger skjul på at han er stor tilhænger af naturlig løbestil og gerne i bare fødder, var glad for at se Biom-skoene og skruede kækt op for farten på løbebåndet, så jeg endte med en spurt, lidt ukomfortabelt i Biom'erne, som jeg ikke har løbet i længe og som helt afgjort aktiverer lægmusklerne på en helt anden måde end New Balance'erne gør.

Men det var rigtigt rart at løbe i dem igen og jeg er glad for at have fået opbakning til at bruge dem i min løbetræning igen sammen med almindelige løbesko.
Og så skal jeg vist også have købt mig nogen af de der HELT minimalistiske sko, så jeg kan prøve lidt mere af det dersens barfodsløb udenfor, uden at tage skridtet fuldt ud og sætte mine bare fødder direkte på jorden.

4 kommentarer:

 1. Godt at høre om din aha-oplevelse uden sko. Jeg kan varmt anbefale at smide skoene en gang imellem. Det bedre sanseindtryk af underlaget giver kroppen bedre mulighed for at arbejde naturligt.

  Den naturlige løbestil kan man så tage med over i sine løbesko - som slet ikke behøver centimetertyk støddæmping, som jo alligevel ikke bliver brugt, for det klarer muskler og sener meget bedre uden hjælp.

  Minimalistiske sko er der efterhånden en del af. Jeg er specielt glad for Vivobarefoots løbesko og løber også i Fivefingers (sidstnævnte er dog ikke gå rare i vådt føre). Du er velkommen til at spørge - jeg har efterhånden 15 forskellige minimalistiske løbesko og løbesandaler. (Hvem sagde Imelda?)...

  Jeg glæder mig til at læse mere om dine erfaringer i flade sko! :-)

  SvarSlet
 2. Peter, din blog var det første sted jeg kiggede efter skoanmeldelser, så jeg synes helt bestemt du skal forfatte et kærligt indlæg om alle dine sko. Hvis det ikke allerede er der? Jeg fandt det ikke.
  Der er ingen tvivl om at jeg skal løb mere i bare fødder. Med sko på, altså, for selvom jeg bor lige op ad en dejlig golfbane med vidtstrakte, fine græssletter, så ville jeg ikke eet sekund kunne slippe tanken om vildfarne småsten, glasskår, bier og andre stikkende ting som man tillidsfuldt kunne komme til at sætte sine bløde fødder på.
  Jeg kigger på Terra Plana Neo (Vivi Barefoot) og har tænkt mig at det skal være den, hvad mener du om den som begyndersko?
  Jeg trækker IKKE i fivefingers, alene tanken om at få skilt tæerne ad giver mig tics.

  SvarSlet
 3. Der kommer flere anmeldelser. Faktisk allerede i næste uge. Og på et tidspunkt laver jeg en skoparade.

  Terra Plana Neo har samme bund som min yndlingsløbesko, Terra Plana Evo, så der går du bestemt ikke galt i byen. Min gamle mor løber faktisk i Neo (når hun ikke løber i helt bare fødder), og hun er meget glad for dem. Det er hendes allerførste par løbesko - og hun fik dem i en alder af 67 år, så det kan vist godt kaldes for en god begyndersko.

  Det er selvfølgelig vigtigt at lytte til sin krop. I starten er det svært at undgå lidt ømhed, fordi man bruger nogle muskler, som man ikke er vant til at bruge på den måde. Men det må ikke gøre ondt - så gør man noget forkert, for meget eller for hurtigt.

  SvarSlet
 4. Hun er ret cool, din mor.
  Da jeg i sin tid startede i Ecco Biom-skoene kunne det også straks mærkes i læggene og jeg regner med at skulle gennem samme tilvænning til dem igen denne gang, så jeg skruer lidt ned for distancen og intensiteten for en tid og forfølger lige min nysgerrighed ud af dette her spor.
  Foreløbig - altså så længe det ikke gør ondt - varmer jeg op med en kilometer i strømpesokker (eller mine nye Terra Plana Neo, der netop nu er bestilt =)) og roligt tempo når jeg løber på løbebånd.
  Til højere tempo og længere distancer fortsætter jeg i første omgang i mine almindelige New Balance. Afveksling er jo under alle omstændigheder ikke så tosset.

  Tak for hjælpen, jeg glæder mig til skoparade og -anmeldelser.

  SvarSlet